Telemark symfoniorkester

Telemark Symfoniorkester – fylkets eneste symfoniorkester, er et orkester bestående av amatører og profesjonelle musikere.

Frem til sommeren 2013 het orkesteret “Grenland Symfoniorkester”. Orkesteret har en lang og rik historie i området, og er en selvskreven del av områdets kulturliv. Vi arrangerer egne konserter og samarbeider med lokale kulturkrefter, så som Skien kirke, kulturskolene, musikklinjen ved Skien videregående skole og flere av korene i Grenland. Den profesjonelle strykekvartetten Telemark Strykekvartett inngår i orkesteret.

Orkesteret spiller normalt fire til fem konserter i året.

Våren 2012 åpnet orkesteret sammen med vårt vennskapsorkester Markneukirchen Sinfonieorchester den internasjonale musikkonkurransen i Markneukirchen (som ligger helt øst i Tyskland ved grensen til Tsjekkia) med en forrykende og særdeles populær konsert med Haydn, Sibelius og Dvořák på programmet.

Sommeren 2016 feiret vi vårt 110-årsjubileum med sommerkonserter i Lunde sluseamfi og i Brekkeparken. Vi samarbeidet med vårt vennskapsorkester fra Markneukirchen, og samlet var vi rundt 75 musikere på scenen.

Høsten 2016 framførte vi, sammen med koret Con Vocale, Rossinis “Stabat Mater” for en fullsatt Skien kirke, en storslagen konsert som nok henger i minnet hos både publikum og musikere i lang tid framover.

TSO ligger ikke på latsiden, allerede i desember hadde vi vår tradisjonelle, årlige “Julen i ord og toner”, et samarbeidsprosjekt med Skien vgs, hvorpå vi i januar 2017 fulgte opp med en skikkelig nyttårskonsert sammen med Monica Fossedahl Lauritsen, Yngve Andre Søberg, Marius Roth Christensen og dirigent Reza Aghamir. Orkesteret skal også medvirke i nyttårskonserten i januar 2018. Og da blir også Sølvguttene med.

1. april 2017 gjennomførte vi en vellykket operagalla i Ibsenhuset i samarbeid med seks profesjonelle operasangere og et stort elevkor og unge talenter ved Skien videregående skole. Orkesteret legger ned et betydelig arbeid for å utvikle unge talenter. Operagallaen var et godt eksempel på hvordan vi arbeider og hvilke muligheter vi gir disse talentene.

I 2018 samarbeider vi med Asker symfoniorkester og fremfører Giuseppe Verdis kjente verk Requiem i Skien kirke søndag 4. november og lørdag 10. november i Spikkestad kirke- og kultursenter. Med felles stort orkester, kor på over hundre sangere og fire profesjonelle sangsolister blir vi rundt to hundre på scenen!

Vi er en viktig aktør i arbeidet for å utvikle et sterkt miljø for klassisk musikk i Grenland og Telemark, hvor amatører og profesjonelle kan samles og øve, spille og leve musikk til glede for publikum.

Vi setter opp både “vanlige” konserter i Ibsenhuset og i kirker og “uvanlige” konserter i parker, på gata eller på kjøpesentre. Kort sagt: Vi vil gjerne få dele all denne vakre musikken vi skaper med innbyggerne i Telemark!

Følg oss også på våre Facebooksider: facebook.com/telemarksymfoni